+36 42 210 500 +36 42 210 001 - NYÍRTELEK PETŐFI 28 4461 - TELEPÜLÉSÜNKÖN 0-24 ÓRÁS TÉRFIGYELŐ KAMERARENDSZER MŰKÖDIK. [email protected]

NYÍRTELEK VÁROS

Üdvözlöm Városunkban!

Terület

Legnagyobb város a megyében

Fő lakosság

Szekeres József

polgármester

 

Remélem, honlapunk segít megismerni fiatal városunkat és arra sarkallja, hogy ellátogasson hozzánk, vagy csak áthaladva megálljon településünkön.

Az itt élőknek igyekszünk hasznos információkat nyújtani, hogy megkönnyítsük az ügyintézés menetét.

Törekszünk az átláthatóságra, praktikusságra és mindezt azért, hogy a hivatal valóban ügyfélbarát szolgáltató hellyé válhasson.

Nyírtelek több mint 7000 lelkes település, amely nagyon egyedi településszerkezettel rendelkezik.

A lakosság közel 30 %-a külterületi bokortanyákon él, ápolva hagyományait éli szorgos mindennapjait.

Mi nyírtelekiek büszkék vagyunk arra, hogy városunk egy folyamatosan megújuló, lehetőségekkel teli kis város, mindösszesen 10 km-re vagyunk Nyíregyházától, jól megközelíthető a megyeszékhely, ami számos előnyt jelent az itt élők számára.

Természetesen mindig keressük a lehetőségeket, hogy egy jobb, élhetőbb város fogadja az ide látogatót vagy éppen szolgálja az itt lakók kényelmét, nyugalmát.

Kulturális és épített környezetünket nemcsak óvjuk, hanem igyekszünk azt másokkal is megismertetni. Tradicionális rendezvényeinkre barátsággal és szeretettel várjuk Önöket, hogy megbizonyosodhassanak vendégszeretetünkről.

A VÁROS TÖRTÉNETÉRŐL

Ismereteink szerint mintegy 6000 évvel ezelőtt telepedtek meg e helyen az emberek. Az írásos források először 1213-ban említik a települést “Királ”, majd Királytelek puszta néven.

Lakóhely igazi fellendüléséről az 1870-es évektől beszélhetünk, amikor a távol élő tulajdonosok, a Dessewffyek ideköltöztek.

A bokor tanyák összevonásából 1952-ben előbb Sőrekút, majd Nyírtelek néven törzskönyvezték mint önálló községet (korábban Nyíregyházához tartozott). Igazgatási rangját tekintve 1971. -től lett nagyközség, míg 2005. július 1. napjától kapta meg a városi rangot.

A Dessewffy család kultuszát a település ma is ápolja, hisz szinte minden építészeti emlék az ő nevükhöz kötődik.

Ezek közül kiemelkedik a Dessewffy kastély, a varjúlaposi Levéltár épülete, a egykori lovarda, magtár. Ezen túlmenően az egyházi épületek: a Szent Anna templom, Ferenc tanyai kápolna és a dózsaszőlői templom.

Fontos műemlék a Szentháromság szobor, az iparművészeti és néprajzi értéket képviselő Vendel szobor, valamint I-II. világháborús emlékmű.

Nyírtelek város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházától 10 km-re Tokaj irányában a 38. sz. főközlekedési út mentén fekszik. Területe 68 km2, mellyel a 7. legnagyobb kiterjedésű település a megyében.

Egyedi településszerkezettel rendelkezik, a központi belterülethez, mely kertvárosias jellegű 14 külterületi településrész tartozik.

A város népsűrűsége 101 fő/km2, magasabb a megyei átlagtól. A lakónépessége 7160 fő. A település várossá nyílvánításáig – 2005. július 1. napjáig – nem volt nagyközség a megyében, mely több lelket számlált volna.

Languages »
Megszakítás