+36 42 210 500 +36 42 210 001 - NYÍRTELEK PETŐFI 28 4461 - TELEPÜLÉSÜNKÖN 0-24 ÓRÁS TÉRFIGYELŐ KAMERARENDSZER MŰKÖDIK. [email protected]

A gólarány – olykor bosszantó, olykor kedvező

Ha október, akkor FARE futballtorna. Ha a FARE szervezet, akkor együtt szlovákok, lengyelek, magyarok. Ha együtt játszunk, akkor nincs helye a nacionalizmusnak, nincs helye a rasszizmusnak.

Nyolcadik alkalommal utazott Szlovákiába általános iskolánk futball csapata, hogy részt vegyen a FARE Action Weeks mozgalom keretében szervezett futballtornákon. A FARE kéthetes nemzetközi akciójához nemcsak a nyírteleki diákok, hanem az európai futball legnagyobb sztárjai is csatlakoztak, támogatva ezzel a nemzetek és az emberek közötti egyenlőség nemes eszméjét.

A kétnapos program Jakabvágása (Chminianske Jakubovany) településen kezdődött, ahol a helyi és környékbeli falvak általános iskoláinak csapataival vették fel a mieink a harcot. A fanatikus közönség szinte „aréna hangulatot” varázsolt a pályára. A nyírteleki diákok mérkőzésről mérkőzésre egyre jobb játékot mutattak. Az utolsó forduló nagy izgalmakat hozott, melynek végén némi bosszúsággal vettük tudomásul, hogy rosszabb gólaránnyal maradtunk le a negyedik helyről. Ekkor még nem tudtuk, hogy a sors másnap majd ezt helyrehozza. Illetve lehet, hogy nem is csak a sorson múlt…

A következő napon Nagysároson (Veľký Šariš) játszottunk a helyiek két csapata és testvérvárosunk, Grybów diákjai ellen. A vendéglátók első csapata gólzáporos győzelmet aratott a lengyelek ellen, bizonyítva ezzel, hogy mind fizikailag, mind játéktudásban a mezőny felett állnak. Mi nyírtelekiek a másik nagysárosi csapat ellen egy rendkívül izgalmas döntetlennel kezdtünk. Figyelve az ellenfeleket, Jenei Zoltán tanárúr úgy döntött, hogy kiveszi az irányítást a sors kezéből. A következő meccsen a srácok ügyesen megvalósították az okos taktikát, így nem jutottunk a grybowiak sorsára. Csak néhány gólos vereséget szenvedtünk a későbbi bajnok nagysárosi csapattól. Az utolsó mérkőzésen pontosan tudtuk, nyolc góllal kell nyernünk a második helyért. Küzdelem, versenyfutás az idővel és a vége előtt pár másodperccel benn volt a nyerő találat! 10:2 a lengyelek ellen! A megérdemelt ezüstérem átvételéhez büszkén sorakoztak fel játékosaink: Horváth Gergő, Kóka József Márió, Maxa Márk, Mocsár Vendel, Novák Márk és Novák Péter.

Az események egy része zajlott csak a pályán. Az igazi hangulat a mérkőzések után alakult ki. A tavalyi évről többen ismerősként üdvözölték egymást a három nemzet tanulói közül, megkönnyítve ezzel a többiek számára is a barátkozást. A fiúk közösen festették szivárványszínűre a jakabvágási általános iskola alapzatát. Az együtt eltöltött étkezések, és a közös séta Eperjes belvárosában sok-sok nevetéssel összehozta a korábbi „ellenfeleket”. A szálláson már igazi lengyel-magyar diákhangulat uralkodott. A búcsúzásnál kézfogások, vállveregetések közepette repkedtek az egymástól tanult „Ahoj! Cześć! Szia!” köszönések, bízva abban, hogy jövőre újra megmérkőzhetnek, újra összejöhetnek egy baráti találkozóra a három nép fiai.

Dr. Kerényi Attila

önkormányzati képviselő

Képgaléria itt.

 

Languages »
Megszakítás