+36 42 210 500 +36 42 210 001 - NYÍRTELEK PETŐFI 28 4461 - TELEPÜLÉSÜNKÖN 0-24 ÓRÁS TÉRFIGYELŐ KAMERARENDSZER MŰKÖDIK. [email protected]

Kedvesház 
Nyírtelek

 

„Együtt fejlődünk, együtt alkotunk:

Minden diák fontos, minden pillanat értékes!”

A KEDVESHÁZ

A Kedvesház programról röviden

A Kedvesház egy kollégium. Nem egy átlagos hely, lakik itt hétéves meg tizenhét is. A gyerekek a Nyírteleket körülvevő tanyabokrokból érkeznek, itt vannak hétfőtől péntekig.

A Kedvesház a második otthonuk: itt alszanak, játszanak, csinálják meg a házi feladatot. Aki ide eddig bekerült, biztosan elvégezte az általános iskolát, sőt, ma már egyre többen szakmát, érettségit is szereznek. Itt minden ingyen van a gyereknek: az étel, a szállás, de még a tanykönyvek is, ha kell. Nincs még egy ilyen hely az országban!

Egy komplex program.

Célja, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosítson a roma/hátrányos  helyzetű családoknak és gyerekeinek szociális, oktatási, családgondozói, preventív gyermekvédelmi, egészségügyi.

A program helyi kezdeményezésből jött létre, Magyarországon az egyetlen Kedvesház – program Nyírteleken működik, 20 éve, alapítványi fenntartásban.

A program két pilléren keresztül működik.

1. Pillér: A szakmai hátteret jelentő Kedvesház-pedagógia.

2. Pillér: A szolgáltatások és tevékenységek színterét biztosító Kedvesház Kollégium. 

Kedvesház – Pedagógia – Kollégium

1. Pillér: Kedvesház-pedagógia
A Kedvesház-programot a hozzá kapcsolódó Kedvesház-pedagógia tette országosan ismertté és elismertté. Lázár Péter, volt állami gondozott, roma pedagógus munkásságához köthető, aki 1993-ban kezdett tanítania nyírteleki iskolában, többségükben túlkoros, cigány gyerekeket.
Összegyűjtötte a tanyabokrokban élő, iskolából lemorzsolódott gyerekeket is, és a hagyományostól eltérő módszerekkel kezdte tanítani őket az iskolában, majd a szülőket bevonva létrehozta és beindította a Kedvesház Kollégiumot.
Később feleségével és alkotótársával, Bordács Margittal dolgozták ki a pedagógiai gyakorlat tapasztalataiból a Kedvesház – pedagógiát, melyet Kedveskönyv címmel 2002-ben jelentetett meg alapítványunk a Dinasztia Könyvkiadó gondozásában.
A pedagógusoknak szóló kézikönyv tartalmazza a Kedvesház létrejöttének történetét, a Kedvesház-pedagógia elméletét és gyakorlatát.
A Kedvesház-pedagógia filozófiája a gyerekérett óvoda-iskola szemléleten alapul, mottója a „Kérlek szépen, nyisd ki” pedagógiai megközelítés.
Lényegi ismérvei: a gyerek „megtanulására”, megismerésére, a „hozott tudás”-ra, az „én erősítés”-re építő pedagógiai gyakorlat; élményszerző – tevékenységközpontú tanulás és tanítás; KETHANO (cigány szó, azt jelenti: közös) módszer alkalmazása a közösségépítésben, az együtt-tanulásban,
valamint a „hídépítés” intézmény és család között módszerei, technikái.
A Kedvesház-kollégium pedagógiai programja is e szemléletet és gyakorlatot követi, kiegészítve a kollégiumi élethez kapcsolódó speciális tevékenységekkel.

2. pillér: Kedvesház – Kollégium 

A Kedvesház Kollégium a tanyabokrokban élő roma/hátrányos helyzetű gyerekeknek és családjaiknak nyújt szolgáltatásokat, tevékenységeket. Fókuszpontja az esélyteremtés, ehhez igazodnak a szociális, oktatási, család – és gyermekvédelmi, egészségügyi szolgáltatások, tevékenységek.
A Kedvesház Kollégium csökkenti a szülők szociális terheit, ezzel hozzájárul a családok életesélyeinek, életminőségének javulásához.
A Kedvesházban 25 gyerek lakik hétfőtől péntekig iskolaidőben.
Különböző korúak és képességűek, egy dolog közös bennük: mindannyian halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. Az intézmény alapfunkciója, hogy szociális biztonságot, mentálhigiénés törődést, tanulási feltételeket nyújt  a gyerekeknek, mindezt családias légkörben, megfelelő tárgyi, infrastrukturális környezetben.
A Kedvesház nem csupán kollégium, egyedi pedagógiai programja (Kedvesházi Életprogram) révén preventív gyermekvédelmi modell, családsegítő ház; hídépítő szerepet tölt be az iskola, a kollégium és a család között.
A szülők együttműködő partnerként vesznek részt a gyerekek nevelésében, aktív résztvevői a kollégiumi életnek. A támogatót, a segítőt látják a Kedvesházban, értéknek tartják az itt folyó munkát.
Nem csak azért, mert itt olyan lehetőségeket kapnak a gyerekeik, amiket otthon ők nem tudnak megteremteni, hanem azért is, mert velük együttműködésben, őket bevonva működik a program.
1. Pillér: Kedvesház-pedagógia
A Kedvesház-programot a hozzá kapcsolódó Kedvesház-pedagógia tette országosan ismertté és elismertté. Lázár Péter, volt állami gondozott, roma pedagógus munkásságához köthető, aki 1993-ban kezdett tanítania nyírteleki iskolában, többségükben túlkoros, cigány gyerekeket. Összegyűjtötte a tanyabokrokban élő, iskolából lemorzsolódott gyerekeket is, és a hagyományostól eltérő módszerekkel kezdte tanítani őket az iskolában, majd a szülőket bevonva létrehozta és beindította a Kedvesház Kollégiumot.
Később feleségével és alkotótársával, Bordács Margittal dolgozták ki a pedagógiai gyakorlat tapasztalataiból a Kedvesház – pedagógiát, melyet Kedveskönyv címmel 2002-ben jelentetett meg alapítványunk a Dinasztia Könyvkiadó gondozásában. A pedagógusoknak szóló kézikönyv tartalmazza a Kedvesház létrejöttének történetét, a Kedvesház-pedagógia elméletét és gyakorlatát.
A Kedvesház-pedagógia filozófiája a gyerekérett óvoda-iskola szemléleten alapul, mottója a „Kérlek szépen, nyisd ki” pedagógiai megközelítés. Lényegi ismérvei: a gyerek „megtanulására”, megismerésére, a „hozott tudás”-ra, az „én erősítés”-re építő pedagógiai gyakorlat; élményszerző – tevékenységközpontú tanulás és tanítás; KETHANO (cigány szó, azt jelenti: közös) módszer alkalmazása a közösségépítésben, az együtt-tanulásban,
valamint a „hídépítés” intézmény és család között módszerei, technikái. A Kedvesház-kollégium pedagógiai programja is e szemléletet és gyakorlatot követi, kiegészítve a kollégiumi élethez kapcsolódó speciális tevékenységekkel.

2. pillér: Kedvesház – Kollégium 

A Kedvesház Kollégium a tanyabokrokban élő roma/hátrányos helyzetű gyerekeknek és családjaiknak nyújt szolgáltatásokat, tevékenységeket. Fókuszpontja az esélyteremtés, ehhez igazodnak a szociális, oktatási, család – és gyermekvédelmi, egészségügyi szolgáltatások, tevékenységek. A Kedvesház Kollégium csökkenti a szülők szociális terheit, ezzel hozzájárul a családok életesélyeinek, életminőségének javulásához. 
A Kedvesházban 25 gyerek lakik hétfőtől péntekig iskolaidőben. Különböző korúak és képességűek, egy dolog közös bennük: mindannyian halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. Az intézmény alapfunkciója, hogy szociális biztonságot, mentálhigiénés törődést, tanulási feltételeket nyújt  a gyerekeknek, mindezt családias légkörben, megfelelő tárgyi, infrastrukturális környezetben. A Kedvesház nem csupán kollégium, egyedi pedagógiai programja (Kedvesházi Életprogram) révén preventív gyermekvédelmi modell, családsegítő ház; hídépítő szerepet tölt be az iskola, a kollégium és a család között.  A szülők együttműködő partnerként vesznek részt a gyerekek nevelésében, aktív résztvevői a kollégiumi életnek. A támogatót, a segítőt látják a Kedvesházban, értéknek tartják az itt folyó munkát. Nem csak azért, mert itt olyan lehetőségeket kapnak a gyerekeik, amiket otthon ők nem tudnak megteremteni, hanem azért is,  mert velük együttműködésben, őket bevonva működik a program.

Információk

Szabolc-Szatmár-Bereg megye

4461 Nyírtelek, Szent István u. 72.

Számlaszámunk:
Gyerekekért SOS 90′ Alapítvány

MKB Bank
10300002-27003783-00003285


IBAN: HU11 1030-0002-2700-3783-0000-3285

SWIFT (BIC) MKKB HU HB

Adószámunk: 19205856-1-15
[email protected]

+36-42/525-003

+36-30/2499891

http://www.kedveshaz.hu

Gyermekeink nem csupán a jövőnk reményei, hanem jelenünk legfényesebb gyöngyszemei is.

Mindegyiküket egyedi történet és különleges képességek jellemzik, miközben napról napra formálódnak a világ felfedezése során.

Ahogyan virágok, kinyílnak a tudás és szeretet napsugaraiban, kitárva szívüket a kíváncsiság és öröm előtt.

A gyerekek olyan szárnyak, melyekkel repülhetnek a képzelet és álmok birodalmába. Az őszinte kacagásuk, a kíváncsiságuk ébreszti fel a világot körülöttünk.

Legyenek számukra a napok kalandok, a tanulás egy felfedező út, mely tele van lehetőségekkel.

15 + 12 =

Copyright © 2024 fenygep.hu All Rights Reserved.
Languages »
Megszakítás